Bewoners helpen om langer zelfstandig, comfortabel en prettig te wonen in eigen huis.
 

Even voorstellen? 

 

Stichting WAC Zeeuws Vlaanderen is een stichting waarvan de leden uit vrijwilligers bestaat. De stichting wil geen permanente werkorganisatie in het leven roepen voor een tijdelijk project zoals het EU-project AGE’IN. Zij schakelt deskundigen in bij de uitvoering van het project. 

Projectgroepleden

Emmy Galama-Rommerts

P1300619.jpg

Mevrouw Emmy Galama-Rommerts is voorzitter van de WAC. Zij heeft meer dan 30 jaar lang ervaring met woonadviezen. Zij komt haar hele leven op voor de belangen van de woonconsument. 

Ans Verlinden-Broeckaart

P1300585.jpg

Mevrouw Ans Verlinden-Broeckaart is actief in de zorg en komt veel bij mensen over de vloer. Zij ziet als geen ander in welke situatie ouderen verkeren als zij niet eerder in hun leven hun huis hebben aangepast aan een levensbestendige woning. Zij is penningmeester van de WAC.


Nelleke Nelis

P1300637.jpg

Mevrouw Nelleke Nelis is als zelfstandig ondernemer actief en beschikt over actuele kennis, kunde en expertise over bouwen en wonen. Zij optimaliseert bouwprocessen voor woonconsumenten en adviseert bouwers over de invloed van gebruikers op de gebouwde omgeving: woonomgeving en onderzoeken. Zij treedt op als coach, trainer en inhoudelijk deskundige. 

Ron Stevens

P1300628.jpg

De heer Ron Stevens is als zelfstandig ondernemer actief op het gebied van Wonen, Zorg en Welzijn. Hij heeft een brede expertise op het gebied van wonen en zorg. Hij treedt op als projectmanager en opdrachtgever.


Willem-Joop Lagarde

wjprofiel.jpg

De heer Willem-Joop Lagarde is als zelfstandig ondernemer actief in geheel Nederland en adviseert bedrijven, overheidsorganisaties, culturele organisaties en mediabedrijven. Vanuit zijn jarenlange en brede communicatie-ervaring treedt hij op als coördinator en is verantwoordelijk voor de communicatieregie.

Lieneke de Wolf

download.jpg

Mevrouw Lieneke de Wolf heeft haar eigen communicatiebedrijf Get a grip in Terneuzen. Zij is zeer goed bekend met bedrijven, corporaties en maatschappelijke organisaties in Zeeuws-Vlaanderen. Lieneke coördineert, bemiddelt en communiceert over het project.


ergotherapeuten uit brugge: Lien en Jessie

Jessie Vercnocke en Lien van de Beek

Jessie Vercnocke en Lien van de Beek

Brugse ergotherapeuten tonen het belang van het aanpassen van huizen in Zeeuws-Vlaanderen om langer thuis te kunnen wonen. Het Interregionaal Europees project AGE’IN (Ageing People living longer Indepently) richt zich op langer thuis wonen. Zij helpen daarmee ouderen om zich bewust te maken op welke manier zij langer thuis kunnen wonen. Ook laten zij zien welke hulpmiddelen zij daarbij kunnen gebruiken. De deelprojecten bestaan o.a. uit preventie, en het opleiden van onafhankelijke (vrijwillige) adviseurs.

Het inzetten van studenten van meerdere opleidingen uit diverse landen. En het ontwikkelen van gereedschappen (tools) die zij daarbij kunnen gebruiken in laboratoria (living labs) tot aan robots toe.

Uitwisseling

Buitengewoon vruchtbaar is het uitwisselen van onderzoeksmethodes. Het aanpakken en uitvoeren gebeurd door diverse welzijnsorganisaties uit verschillende landen. Binnen dit kader hebben twee studentes Hogeschool Vives uit Brugge , voor hun eindscriptie ergotherapie onderzoek gedaan in Zeeuws Vlaamse woningen. Onder begeleiding van WAC Zeeuws-Vlaanderen hebben zij in de periode september tot en met december 2019 ervaring opgedaan in de praktijk van “Ergotherapie Zeeuws Vlaanderen” in Terneuzen. Leerzaam voor beide ergotherapeuten in opleiding, is een andere werkomgeving. Immers Zeeuws-Vlaanderen ligt hemelsbreed 20km van Brugge maar de regels zijn heel verschillend. Een voorbeeld is de vergoeding voor ergotherapie uit de basisverzekering is in Nederland standaard 10 uur; dat verbaasde de Brugse lector Leslie Vincke. Waarom in Nederland wel en België niet?

Ergotherapie

Uit een SEO-onderzoek (Universiteit van Amsterdam) uit 2014 ‘Ergotherapie doet er toe’ is aangetoond dat: …voor elke euro die besteed wordt aan de behandeling van thuiswonende patiënten met dementie en hun mantelzorgers krijgt de maatschappij € 7,40 euro tot € 11,80 terug…

Behandeling van alle geregistreerde thuiswonende dementie patiënten en hun mantelzorgers levert netto maatschappelijke baten van 140 tot 236 miljoen euro per jaar op. Ouderen die worden behandeld door de ergotherapeut maken naderhand minder gebruik van ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg en van andere specialisten zoals fysiotherapie en huisartsen. In Nederland –en zeker in Zeeuws-Vlaanderen- dreigt een tekort aan ergotherapeuten. De goede ervaringen met de stagiaires opent de deur voor meer Vlaamse stagiaires of afgestudeerde Vlaamse stagiaires die hier hun toekomst kunnen vinden.

Enablers

De studenten hebben belangrijk uitvoerend werk voor het project AGE’IN gedaan. Binnen het project is een gemeenschappelijk uitgekozen methode, de Zweedse methodiek “Enabelers”. Beide studenten hebben samen 50 huizen gescreend van particuliere bewoners, Clavis en Woongoed ZVL. De uitkomsten zijn geanonimiseerd. Daarnaast hebben zijn zij gestart met de methode “Woonkeur” van de landelijke WAC-organisatie VACpunt Wonen. De resultaten worden getoetst aan het meest recente wetenschappelijk onderzoek. Je kunt het onderzoek lezen via onderstaande button.

Dit verslag is een onderdeel van de te behalen bachelor Ergotherapie.

 

 

How-to-bring-communities-together-through-social-action.jpg